Ülkemizin çok satan, çok sevilen edebiyatçılarından Ahmet Ümit’in son kitabı “Bir Aşk Masalı” 10 Ekim 2022 tarihinden itibaren Yapı Kredi Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. Söz konusu Ahmet Ümit olunca yeni kitap haberi okurlarda bir heyecan ve merak uyandırıyor haliyle. Genel olarak polisiye romanları ile tanıdığımız Ahmet Ümit, bu sefer aşkı merkezine aldığı yenilikçi bir masal tarzıyla çıkıyor okurların karşısına. Ahmet Ümit’in polisiyenin dışına çıkarak masal türünde bir eser vermesi kimi hayranlarının biraz kafasını karıştırmışa benziyor. Kitabın polisiye olmadığını okumaya başladıktan sonra fark edenler dahi var! 🙂
Kitabın yayımlanmasından bugüne kadar geçen iki aylık sürede on binlerce okur Bir Aşk Masalı’nı satın aldı ve kimileri internet üzerinde kitap hakkındaki kanaatlerini paylaştı. Biz de her zaman olduğu gibi okurların görüşlerinden bir özet hazırladık. Bu özet kitabı okumayanlar için bir fikir verirken, okumuş olanlar için görüşlerinin bir sağlamasını çıkarmalarını sağlayacak. Hadi başlayalım!
“Bir gece beş farklı ülkede beş prens aynı rüyayı görürler. Gördükleri gotik bir şehirdir ve bu gotik şehrin sokaklarında çıplak ayaklı bir kız görürler. Ay’ın ışığı altında adeta ışıktan bir güzellik olarak dolaşmaktadır. Kızı gördükten sonra beş prensin hayatı artık eskisi gibi olmayacaktır. Rüya bitince artık hayatları altüst olmuştur. Gelecekte ülkelerini ve dünyayı yönetmeye aday bu beş prens tahtı, geleceği bırakırlar. Kızı bulmak için yollara düşerler. Kitap bir aşkı, tutkuyu anlatıyor. Esas olarak hikâyemiz bundan oluşuyor. Artık ondan sonrasını anlatmayacağım. Çünkü burada beş prens Kum ülkesi, Su ülkesi, Boz ülkesi, Dağ ülkesi ve Rüzgâr ülkesinin çocukları. Yani dünyada ne kadar iklim varsa onlar aslında. Bizim hikâyemiz, beş farklı serüven, beş farklı coğrafyada kumların içinde, buzların üstünde, suların içinde, ormanlarda, dağlarda devam eder. Sonunda kızla buluşacaklar merak etmeyin. Kız buldular mı onu bilmiyorum.”
-Ahmet Ümit
Ahmet Ümit Medyascope’a verdiği röportajda “neden masal yazmaya karar verdiniz?” sorusuna şöyle yanıt veriyor:
Çünkü aşkı yazmak istedim. Aşk hayallerimizin mantığımızın dışına çıktığı yerdir. Aşk sonsuz hayal kurabildiğimiz, özgürce hayal kurabildiğimiz ve bu kendi kurduğumuz hayale inandığımız bir şeydir. O yüzden de bunu en iyi anlatacak şey nedir? Hiçbir sınırı olmayan bir edebiyat türüdür. Romanda sınır var, hikâyede sınır var, şiirde sınır var. Ama masalda sınır yoktur. Her şeyi yaptırabilirsiniz. O nedenle böyle sınırlara sığmayacak hiçbir şekilde hapsedilmeyecek bir duygu ve olguyu masal gibi bireyde bir türlü anlatmak istedim.
“Çok rahatsız olduğum bir şey var Türkiye’de. Son zamanlarda kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet çok arttı. O yüzden buna karşı çıkmak için bu masalı yazdım. Bu masal aslında kadınlara yönelik şiddetin, kadınların dışlanmasının, kadınların öldürülmesine karşı yazılmış bir erkek ve bir insanlık eleştirisi. Aşktan yola çıkarak bir erkek ve bir insanlık eleştirisi yapmak istedim.”
(Ayşegül Karagöz’ün Ahmet Ümit röportajının tamamını Medyascope.tv‘de bulabilirsiniz.)
Ahmet Ümit Twitter hesabı üzerinden Bir Aşk Masalı’nı yazarken faydalandığı, ilham aldığı bazı eserleri paylaştı.
“Her yazar kendinden önceki yazarlara borçlu doğar. Çünkü her eser önceki edebi eserlerin üzerinde yükselir. Bir Aşk Masalı’nı yazarken beni etkileyen birçok kitap oldu. Binbir Gece Masalları, Moby Dick, Mantık Al Tayr, Beyaz Diş, Don Kişot ve Denizkızı onlardan bazıları…”
OKUR GÖRÜŞLERİ
Alışılmış Ahmet Ümit eserleri dışında, hiç yormayan, konusu su gibi akıp giden ve merak uyandıran harika bir kitaptı. Her şey 5 farklı ülkenin 5 prensinin rüyalarında görüp aşık oldukları kızı aramak için yola çıkmalarıyla başlıyor ve sonunda nur topu gibi bir hayat dersini kucağımıza veriyor Ahmet Ümit. Günümüz dünyasının özgürlük tanımayan ilişkilerine, daha ileriye gidecek olursak; eşinden, sevgilisinden ayrılmak isteyen kadınların öldürülmesine ve dahi birçok şeye ışık tutmuş eser. Bir masal kitabıyla bunları anlatabilmek büyük hüner, büyük ustalık.
Burçin Boğday (Goodreads)
Ahmet Ümit’in Bir Aşk Masalı Annemarie Schimmel’in Sayıların Gizemi adlı eserinden bir alıntı ile başlıyor. “Eril 3 ve dişil 2’nin bölünmez birleşimi olarak 5, saf matematiksel nedenlerle, erkek ve kadının birliğini ifade eden uygun bir sayıdır.” Kitabın adında bir var ama masalda bol bol beş rakamı geçiyor, her şey gelip beş rakamına bağlanıyor. Masalı da beş kahramanın beş macerasına göre kurmuş Ahmet Ümit. Klasik masalların yapısal özelliklerine göre gelişen ve aşkın yüceliğini vurgulayan Bir Aşk Masalı’nda mesajlarını günümüze uygun olarak vermiş. Adil olma, haklıdan yana davranma, iyilik, güzellik gibi masalların temel unsurlarına yer verip prenslerin maceralarında iyilikle kötülüğün mücadelesini anlatırken insan ve hayvan hakları, doğayı koruma ve tahrip etmeme, ilkim değişikliğinin etkileri, hak ve özgürlüklere saygı gibi güncel sorunları da gözetiyor. Her kötülüğün insandan geldiğine dikkati çekiyor.
Kadın kahramanları da alışıldık masallardakinin aksine çok daha belirgin ve yönlendirici. Aşık adaylarını iyi insan olup olmadıklarını, aşkı hak edip etmediklerini anlamak için gerektiğinde zekâları ve bilgileriyle, gerektiğinde bilek güçleriyle sınayan yine onlar.
Metin Celal (Goodreads)
Masal okumaya çok ihtiyacım varmış gibi hissetim. Çocukların bile okuyacağı bir kitap diye düşünüyorum. Belgesel tadında bir kitap. Tekrarlar çok ve bu bazen sıkabilir. Hayal dünyası geniş ve aşkı arayanlar için keyifli okumalar
Mehmet (1000Kitap)
Kitabın ilk sayfasından itibaren çocukluğunuzda dinlediğiniz gibi büyüleyici bir masalın içinde buluyorsunuz kendinizi. Ahmet Ümit kaleminin ve anlatımının akıcılığı , sürükleyiciliği , başarısı en başından hissettiriyor kendini . Hele ki uzun zamandır masal dinlememiş olan biri için muazzam hisler uyandırıyor. Aşka dair ne varsa usul usul işliyor içinize.
Judith’ten Notlar @judittennotlar (Instagram)
Yazarın daha önce yazdığı “Masal Masal İçinde” kitabını beğendiğim için bunu da tereddütsüz almıştım. Ancak bu kitabı onun kadar beğenemedim. Çok fazla tekrara düşmüş. Beş ülkenin , beş veliahtı aynı gece aynı rüyayı görürler ve rüyalarında gördükleri kızların peşinde koşarlar. Hemen hemen aynı şeyleri yaşadıkları halde benzer olayları beş kez okumak bana sıkıcı geldi. Kitap beklenmedik bir sonla bitti. Sonunda verdiği mesajlar ise güzeldi.
Hatice Açıkgöz (1000Kitap)
Masallar genellikle çocuklara anlatılır ama kalemi Ahmet Ümit eline alınca bu masal başka bir boyuta geçiyor, her yaşın okuyup kendi payına düşen dersi aldığı bir masal. Sınırı olmayan bir duygunun, sınır getirilmesi gerektiğini, yapılanların sorgulanmadığı bir türde anlatmakta ne güzel bir seçim olmuş. İkinci prensten sonra hepsinin sonunun benzeşen hikâyelerini bilmenize rağmen enteresan bir şekilde kendini okutmayı başaran bir kitap oldu. Ben severek uğurladım.
Emel Öztürk @emelozturkx (Instagram)
Öncelikle 50. sayfaya kadar beklentilerimin altında ilerledi. Belki de ben Ahmet Ümit’in alıştığım tarzını bildiğim için daha farklı bir hikaye bekledim bilemiyorum. Ama çok sık tekrar eden bölümler aynı zamanda bölümleri okurken sonunun ne ile sonuçlanacağını bilmek sıkı bir Ahmet Ümit okuyucusu olarak farklı bir okumaydı benim için. Kesinlikle kötü bir kitaptı demiyorum sadece beklentilerim başka yöndeydi. Yoksa kesinlikle altını çizdiğim cümleler çok vardı, okurken hikaye nasıl ilerleyecek diye merak ettim sonunu tahmin etmeme rağmen keyifli bir okumaydı.
Sultan @bysushiii (Instagram)
Okuduğum ve okuyacabileceğim en iyi masal kitabıydı diyebilirim. Nedeni aşk, adı aşk, anlamı aşk olan bir kitap arayışı içindeyseniz aradığınız kitap bu. Yazar aşkı, sevdayı, kadını, sevmeyi, kıskançlığı, kadının seçim konusunda özgür bırakılması gerektiğini öyle güzel anlatmış ki sonuyla beni etkileyen, büyüleyen eserler arasına girdi şimdiden.
ikraaokur (Instagram)
Ahmet Ümit anlatımına hayran biri olarak Bir Aşk Masalını hayran olduğum anlatıma yakın bulamadım. Konu genel olarak güzel olsa bile konunun içinde ilerlerken çokça sıkıldığımı söyleyebilirim.
Sevim G (1000Kitap)
Ahmet Ümit’i çok beğenirim normalde, romanlarını da hep heyecanla okurum. Masal okumayı da keyifli bulurum ancak uzun zamandır bu kadar hayal kırıklığına uğradığım bir romanla karşılaşmamıştım. Birbirini tekrar eden hikayeler, sanki şablonu yazılmış ve 5 hikaye bu şablona yerleştirilmiş, karakterlerin adları ve bazı küçük değişikliklerle aynı şeyleri okuyormuşum gibi. Mesajları çok sıradan geldi; hiç öneremiyorum ne yazık ki.
Menekşe Yüksel (Goodreads)
Bir Aşk Masalı – Ahmet Ümit
Yapı Kredi Yayınları