Melisa Kesmez son dönemin dikkat çeken, kendi sadık okuyucu kitlesini oluşturmuş yazarlarından biri. Tartışılabilir elbette ama bu başarıyı öykü kitapları üzerinden yakalamak kolay değil. Öykünün biraz üvey bir yönü var edebiyatımızda, her ne kadar büyük öykücülerimiz olsa da. “Nohut Oda” isimli kitabıyla 2019 yılında 65. Sait Faik Hikaye Aramağını‘nı kazanan yazarın, 2022 yılının Ağustos ayında son kitabı “Küçük Yuvarlak Taşlar” İletişim Yayınları tarafından yayımlandı. Birbirine bağlı üç öyküden oluşan kitap için Melisa Kesmez “cüce roman” tabirini kullanıyor. Cüce romanı aynı zamanda Novella kategorisine koymak yanlış olmaz sanırız. 🙂
Aslında bu bir öykü kitabı değil. Bir cüce roman. Böyle söylemek hoşuma gidiyor. Belli olaylara bir çekirdek ailenin üç bireyinin gözünden bakan üç hikâyeden oluşuyor. Tabii, isteyen onları üç bağımsız öykü gibi de okuyabilir, okurun okuma deneyimine karışacak değilim ama ben söz konusu hikâyeleri epey teğelledim birbirine, bağımsız okumak biraz zor olabilir. Bu kitap anne olduğum, bir anne olarak hayatımın çılgınca değiştiği, üzerine bir de pandeminin bütün cüssesiyle çöktüğü, evi kapatıp karavanda yaşamaya başladığımız, insansız, epey izole, dünyadan uzak zamanlarda yazıldı.
−Melisa Kesmez
Kitap Nergis, Mehmet ve Elif’in hikayelerini anlatıyor bizlere. Nergis ve Mehmet tanıştıktan sonra kısa sürede evleniyor ve ardından da kızları Elif dünyaya geliyor. Mehmet sevgi dolu biri, Melisa Kesmez bir röportajında aşağıdaki tanımlamayı yapıyor Mehmet için.
“Mehmet nadir birisi. “Ben sende bütün erkekleri temize çektim” diyebileceğim derecede erkekliğiyle barışık, yaşadığı travmaya rağmen ergenliğin karanlık sularında boğulmayan, yetişkin olmanın sorumluluklarının farkında, en önemlisi iyi bir annenin büyüttüğü iyi bir insan.”
Fakat sevgi dolu bu eşe rağmen Nergis’in hesapsız gelen annelikle baş edemeyişi, bu sorumluluktan ve kendini ait hissetmediği bu dünyadan kaçmasıyla başlıyor her şey. Biz de kitap boyunca bu ayrılığın Nergis, Elif ve Mehmet’in hayatındaki yansımalarını izliyoruz böylece.
OKUR YORUMLARI
Harika! Tek kelimeyle kitabın özeti bu. 84 sayfada ruhumun birçok yerine dokunup, bana unuttuğum, bildiğim ve öğrenmek istediğim tüm hisleri yaşatan bir kitap oldu. Nergis, Elif, Mehmet, Gülsüm, Evren, Şevket Abi, Lale Hanım… Sanki onların hayatına kısa bir bakış atma şansı bana verildi ve ben bunu bir saatten uzun bir süre yapabildim gibi. Onlar gerçek kişiler, yaşıyorlar bir yerlerde ve hikayelerini Melisa Hanım’a anlatmışlar gibi. O kadar güzel ve harikaydı ki kitap. Hangi kelimeleri kullanmalıyım bilmiyorum. Melisa Hanım’ın benim için en iyi kitabı oldu Küçük Yuvarlak Taşlar.
Melek (Goodreads)
Boşa giden sevgi, yarım kalan hesaplaşmalar, anne olmakla veya olmamakla ilgili hisler, pişmanlıklar, mutsuzluklar ve aşkın her evresi. Yazar bunları tek tek işlerken satırlarda, büyük resme de ulaşıyorsunuz finalde.
Kitabı elime almam ile bitirmem bir oldu. Son derece akıcı, bir o kadar da duygu yüklü bir hikayeydi. Okuyan herkesin kendinden bir parça bulacağını düşünüyorum.
Merve Büker (1000 Kitap)
Melisa Kesmez’in satır arası tespitleri, hayata bakışımızla o kadar örtüşüyor ki. Denk düşen noktalarda durup dakikalarca dalıp gitmiş halde buluyorsun kendini. Bu ilk okuduğum kitabı değil kendisinin, ancak tanıştığımız için çok mutlu olduğumu fark ediyorum bir kez daha. 84 sayfalık bir kitap olmasına rağmen bitmesin istedim, sonunu öteledikçe öteledim. Şu da var kısa gibi görünse de bir cümlesi dahi boşa söylenmemiş satırlar geliyor art arda. Çok uzun bir kitap okumuşum hissi ve doluluğuyla kapattım az önce kapağını son kez.
Cihan (Goodreads)
Bu kitabı beş yıl önce okusam bayılırdım sanırım. Bu kitabı anne olunca yeniden okursam da eminim farklı bir şeyler hissedeceğim. Ama şu an, 31 yaşındaki Yaprak olarak okuduğum bugün bana gerçeklikten uzak diyaloglarla süslü, hafif Türk filmi tadında bir eser hissi verdi. Benim hayatımda kimse buradaki karakterler gibi konuşmuyor, muhtemelen konuşmaz da. Bunun edebi bir eser olduğunun elbette farkındayım. Sadece bağ kurabilmek açısından ne yazık ki gerçekçilikten uzak, fazla şiirsel buldum.
Yaprak (Goodreads)
Melisa Kesmez hikayelerini çok severim. Ancak bu kitaptaki hikayeleri, betimlemeleri ve ifadeleri biraz zorlama buldum.
Hilal Önal (Goodreads)
Aile bireylerinin (Nergis, Elif, Mehmet) gözünden olayların anlatıldığı, hayal kırıklıklarının, kaybedişlerin, hayata yeniden başlayışların, annelik hallerinin vb. ustalıkla ve zekice yazıya döküldüğü bir kitap “Küçük Yuvarlak Taşlar” kitabı. Seksen dört sayfa olmasına rağmen etkisi uzun süre geçmeyecek bir kitabı okurları ile buluşturmuş Melisa Kesmez.
easygo0 (Kitapyurdu)
Kitapta anlatılan hikayedeki isimlerin hiç bir önemi yok aslında. Mehmet, Elif, Nergis olur veya sen, ben, o olabilir.
Aşık olmadığı halde evlenen ve annelik vazifesinden uzaklaşan ve uzaklaştırılan bir kadın, tek istediği sevdiği kadın tarafından sevilmek olan bir adam ve ayrılığın ortasında kalan bir çocuk; hepimizin çevresinde olan çok tanıdık bir hikaye değil mi?
Melisa Kesmez bu hikayeyi o kadar sade bir dil ile yazmış ki: ağdalı cümleler, aforizma içeren paragraflar olmadığı için çok ama çok sevdim.
Tuna Turan (Goodreads)
Melisa Kesmez seksen dört sayfada çekirdek bir ailenin “tanelerini” öyle sahici ve kalpten anlatmış ki okurken dura dinlene okudum. Tamam kabul, aralarda ağladım. Okurken Nergis, Elif ve Mehmet oldum, her birine ayrı hak verdim ve çok sevdim. Kesmez kapağı kapattıktan sonra bile okurla arkadaş kalacak karakterlerle tanıştırıyor bizi, üstelik onları bizzat okura emanet ediyor hiç kaygısız, olağan ve yalın.
Cavidan Ertekin @birdogadostu (Instagram)
Kitabı beğenmeme rağmen yazarın gençliğinden mi kaynaklanmaktadır bilemediğim bir nedenden karakterlerin yaşlarından bağımsız cümleler kurmaları, uslupları ve adeta bir çeviri metinmiş gibi günlük hayatta pek de kullanılmayacak yapaylıkta cümleler kurulması okurken hikayenin içine tam da giremememe neden oldu. Cümleleri karakterlerin ağzına asla oturtamadım. Karakterlerin içsel düşünceleri ne kadar gerçekse kurulan cümleler bi o kadar yapay ve çiğ geldi.
Hilal Aktan (1000 Kitap)
melisa kesmezin yine o hayatın içindeki sade ama duygularla bezeli öykülerinden çekirdek aile hali kitabı. beni hem dünyaya bağlayan hem dünyadan koparan öykücülüğünü hep devam ettirsin bu kadın yazarımız.
kitabın adına hak verdiğiniz satırlarda içinizde çökmüş ya da bir yerlerde sakladığınız o küçük taşları anımsarsınız.
bademinnesesi (ekşisözlük)
Küçük Yuvarlak Taşlar’ı bir solukta okudum. Hikayenin hep bir öbür tarafı olur, burada tüm tarafları okuyoruz. Ama ben Gülsüm’ü de dinlemek isterdim, onun derdi belli ki daha büyük, yarası daha derin…
@thebigtourguide (Twitter)
Melisa Kesmez en sevdiğim yazarlardan biri. Küçük Yuvarlak Taşlar’da da yine insanın içini ısıtan üç öykü var. Bu kitabın diğerlerinden farkı ise öykülerdeki karakterlerin birbiriyle ilişkili olması. Nergis ve Elif’in hikayesini Mehmet’in hikayesine kıyasla daha başarılı bulsam da kitap tek kelimeyle harikaydı.
Tuva Sertel (Goodreads)
Melisa Kesmez sadece 84 sayfada anne ve baba olmak, aile, ilişkiler, şartlanmışlıklar, yalnızlık üzerine çok şey anlatmış. Cümleleri suya atılan taşlar gibi, halka halka insanın yüreğini sarıyor… Bu sefer özellikle, anneliği sorgulamasını sevdim…
Sevim Tezel Aydın (Goodreads)
Çok güçlü bir anlatım yine. Soluksuz okunan, ufak hacminde kendimden çok şey bulduğum, içindeki derin hüzünde saklı umutlar barındıran bir eser. Ve bu kitapla sevgili Melisa Kesmez öyküden romana geçişin izlerini vermiş sanıyorum. Israrla tavsiye edilir.
Fatin Bulut (1000 Kitap)
Röportaj alıntıları Gazete Duvar’dan alınmıştır. Tamamını okumak için linki kullanabilirsiniz.
Küçük Yuvarlak Taşlar – Melisa Kesmez
İletişim Yayınları