Türk Edebiyatı mı Türkçe Edebiyat mı? Yoksa Türkiye Edebiyatı mı? Zaman zaman gündeme gelen bu tartışma Twitter’da Kaan Eminoğlu isimli kullanıcının yayınladığı twit dizisiyle yeniden alev aldı. Kaan Eminoğlu bazı yayınevlerinin Türk / Türkçe edebiyat tartışmasında ikiyüzlü bir tutum sergilediklerini çeşitli örneklerle göstererek boykot çağrısında bulundu.
Kısa sürede Twitter’da viral haline gelen tartışmaya yazarlar, şairler, yayınevleri, dergiler, yayıncılar ve okurlar derken edebiyatın tüm paydaşları katılmış oldu. Bizim gördüğümüz kadarıyla (aksi fazla paylaşım bulamadık) yüksek oranda Türk Edebiyatı ifadesine sahip çıkıldığı. Türk edebiyatı ifadesini kullanmayan yayınevlerinin mevzubahis diğer ülkeler olunca farklı davranmalarının tepkilerin ana odağı olduğunu söyleyebiliriz.
► İşaret fişeğini yakan ilk paylaşım. (Aşağıdaki iddialar Kaan Eminoğlu’nun twitlerinden alınmıştır.)
1. İletişim Yayınları
İletişim Yayınlarına göre Fransız romanı var, İngiliz edebiyatı var ama Türk edebiyatı yok! Onun adı Türkçe edebiyat! İngiliz edebiyatı neden İngilizce edebiyat değil ya da Fransız romanı neden Fransızca roman değil de Türk edebiyatı Türkçe edebiyat oluyor?
2. Sel Yayıncılık
Julien Gracq Fransız edebiyatının temsilcisi sayılırken 8 Mart’a özel seçkide yer alan Türk yazarlar “Türk edebiyatı” kapsamında yer alamıyor, “Türkçe edebiyat” sayılıyorlar.
Peki neden?
3. Ayrıntı Yayınları
Puşkin’i Rus edebiyatına, Alman yazarlarını Alman edebiyatına ve Alman felsefesine layık gören Ayrıntı Yayınları sıra Türk yazarlara gelince Türkçe edebiyat diye bir kategori uydurmaktan geri durmuyor?
→ Kaan Eminoğlu twit dizisinde benzer şekilde Metis Yayınları, Notos Kitap, İthaki Yayınları ve Can Yayınları için de örnekler (kanıtlar?) sunuyor. Tüm örnekleri okumak isterseniz aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.
https://twitter.com/KaanEminoglu/status/1611344039462293506
► Tarihçi Tufan Gündüz de duruma tepki gösterdi.
► Kırmızı Kedi Yayınevi de endirekt bir şekilde Türk Edebiyatı tartışmasına katıldı. 🙂 İlgili twitin altında Kırmızı Kedi’ye destek ve teşekkür mesajları atıldı.
► Yazar Kaan Murat Yanık da Türk Edebiyatı vurgusu yaptı.
► Şair Onur Caymaz mantıklı bir soru soruyor?
► İsmail Kılıçarslan mesele üzüm yemek olsa hepimiz yerdik diyor 🙂
► Felsefeci yazar Sadık Usta da Kaan Eminoğlu’na destek mesajı atarken boykot çağrısına katıldı.
► Ve diğer benzer görüşler. Son günlerde bu konuyla ilgili sosyal medyada yüzlerce görüş paylaşıldı.
Tepkiler bu şekilde uzayıp gidiyor. Siz Türk Edebiyatı tartışmasına nasıl bakıyorsunuz?