Çarşamba gecesi Japonya’nın en prestijli edebiyat ödüllerinden biri için düzenlenen ödül töreninde yazar Rie Kudan, kazanan romanı The Tokyo Tower of Sympathy’nin alışılmadık bir hayalet yazarın yardımıyla yazıldığını açıkladı: ChatGPT.
Kudan, kitabının yaklaşık %5’inin “yapay zeka tarafından üretilen cümleleri kelimesi kelimesine alıntıladığını” söyleyerek, kitabını öven jüri heyetini potansiyel olarak utandırdı. Jüri üyelerinden Shuichi Yoshida The Times’a verdiği demeçte “Eser kusursuz ve herhangi bir hata bulmak zor” ifadelerini kullandı.
Kudan’ın romanı, yapay zekanın günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldiği hayali bir yakın gelecekte geçiyor. Tokyo’daki bir parkta suçluların rehabilite edildiği bir yer olarak tasarlanan bir kule inşa eden mimar Sara Makina’nın hikayesini anlatıyor ve toplumun yasaları çiğneyenlere karşı hoşgörüsünden duyduğu rahatsızlığı irdeliyor.
Kudan, edebi çalışmalarının dışında sık sık yapay zeka ile oynadığını ve teknolojiyi “başka kimseyle asla konuşamayacağı” düşüncelerini paylaşmak için kullandığını söylüyor. Görünüşe göre yazılarında kullandığını itiraf etmek bunlardan biri değildi. AFP’ye göre Kudan, teknolojiyle “iyi ilişkilerini” sürdürmeyi ve onu ileride “yaratıcılığımı ortaya çıkarmak” için kullanmayı amaçladığını da sözlerine ekledi.
Kudan’ın kazandığı Akutagawa Ödülü yılda iki kez yeni yazarlara (ve görünüşe göre sohbet robotlarına da) veriliyor. Bu ödül, övgü toplayan eserlerinin yapay zeka yardımıyla yapıldığını itiraf eden bir sanatçıya verilen son ödül.
2022’de Colorado Eyalet Fuarı’nın güzel sanatlar yarışması, “dijital olarak manipüle edilmiş fotoğraf” ödülünün kısmen yapay zeka destekli bir görüntü oluşturma aracı olan Midjourney ile oluşturulan bir esere verilmesiyle tartışmalara yol açmıştı. Geçen yıl da bir sanatçı Sony Dünya Fotoğrafçılık Ödülleri’nden aldığı ödülü geri çevirdi çünkü ödül kazanan fotoğrafı aslında bir fotoğraf değil, yapay zeka programı DALL-E 2 kullanılarak oluşturulmuş dijital bir görüntüydü.
Kaynak: The Daily Beast
EDİTÖRÜN NOTU: Ödülü kazanan Rui Kudan’ın bu beklenmedik itirafının aslında bir pazarlama stratejisinin parçası olduğunu düşünmemek saflık olur. Hatta daha da ileri giderek ChatGPT ile elde edilen metinlerin daha en başta bu amaçla kitaba eklendiğinden eminim ama kanıtlayamam! 🙂