Güney Koreli yazar Bora Chung’un 2022 Uluslararası Booker Ödülü Adayı olan ‘Lanetli Tavşan’ isimli öykü kitabı, Sevda Kul tarafından kitabın orijinal dili Koreceden çevrilerek İthaki Yayınları tarafından yayımlandı. Lanetli Tavşan, Güney Koreli yazar Bora Chung’un büyülü gerçekçilik, korku, masal ve bilimkurgu türündeki öykülerini bir araya getiriyor.
Koreli yazar Bora Chung’un tekinsiz öykü derlemesi Lanetli Tavşan yolda. Bu sene yayımladığımız en iyi kitaplardan biri fikrimce. Schweblin, Enriquez, Link, Machado gibi yazarları sevenler için birebir. Sevda Kul, Korece aslından çevirdi.
Alican Saygı Ortanca – İthaki Genel Yayın Yönetmeni
Kitap Bora Chung’un farklı zamanlarda yazılmış on farklı öyküsünün bir araya getirilmesiyle oluşmuş. Öykülerin korku dolu ve rahatsız edici özelliklerinin dışında kışkırtıcı bir davetkârlığı var. Okurların yorumlarına baktığımızda en dikkat çekici öykünün kitabın ikinci öyküsü olan “Kafa” olduğunu görüyoruz.
Öykü, klozetten “Anne!” diye seslenen şekilsiz bir kafanın çıkmasıyla başlıyor. Kadının klozete düşürdükleriyle var olan kafa, belli bir müddet sonra kadını rahatsız etmeye başlayınca onu iki defa öldürmeye çalışıyor.
OKUR GÖRÜŞLERİ
Gerçeğin taşlarını kaldırırsanız, genellikle aşağıdan soğuk, acımasız kötülüklerin dağıldığını görürsünüz. Görünüşe göre Bora Chung’da bu korkunç noktaların bir haritası var ve Lanetli Tavşan’daki olağanüstü hikayelerde bunları detaylandırıyor. Vücut korkularından bilim kurgu ve masallara kadar bu on hikaye, korkunç anlatılardan oluşan gerçeküstü manzaralarında sizi rahatsız ettikleri kadar gözlerinizi de kamaştıracak. Cesareti olmayanlar için uygun değil -çünkü öykülerin bazıları en iyi ifadeyle gerçekten rahatsız edici- Bora Chung’ın dehşeti, asla unutulmayacak, mutlak bir eğlence ve karanlık içgörü şölenidir.
S. Penkevic (Goodreads)
Lanetli Tavşan’ı okuyun okutturun! İzninizle biraz abartacağım ama uzun süredir okuduğum en rahatsız edici öyküler ve bundan inanılmaz keyif aldım.
Ezgi @leydilazarusz (Twitter)
Lanetli Tavşan okumaya başladım dün ve Elveda Sevgilim isimli hikaye o kadar etkileciydi ki, lütfen alan varsa ertelemeden okusun almayan da alıp okumaya başlasın.
水 @birsensuu (Twitter)
Birbirinden farklı, güçlü, özgün ve olağanüstü metinler. Her biri şiddetle ve ısrarla tavsiye olunur! Hatta bu kitapları okumadan ölmeyin bile diyebilirim 🙈👌
Ebru Aykaç @ebruaykac (Intagram)
Biraz umutsuz ve karamsar hikayeler olmalarıyla birlikte aslında toplumun sessizce acıtan, acı çektiren yanlarına da değiniyor denilebilir. Karakterlerimiz yalnız ve türlü sorunlarla uğraşan insanlar. Ya içinde bulundukları durumdan dolayı ya da toplumun ortak “bilinçsizliği” nedeniyle acı çekiyorlar.
Bahar @sheisonlyamyth (Instagram)
Bu yıl okuduğum en iyi öykü kitapları içinde ilk üçe girer 👌 On öykünün onu da mı bu kadar iyi olur.
Ayşım Okudan @aysim_okudan (Instagram)
Bu kitabın türü nasıl belirlenir? Belki buna edebi korku derdim. Bazı öyküler fantezi unsurları içerir, diğerleri bilimkurgu, tarihsel kurgu, feminist edebiyat ama hepsi bir korku tadı paylaşıyor ve çok iyi yazılmış. Çoğu hikaye bir tür travma ile ilgilidir ve bazılarının sonunda bir ders vardır.
Adina (Goodreads)
Son olarak sözü kitabın yazarı Bora Chung’a bırakalım 🙂
Bu kitapta yer alan öykülerdeki bütün ana karakterler yalnızdır. (…) İçinde bulundukları evren kasvetli ve herkes yapayalnızdır, adalet yerini bulsa, sonunda herkes ektiğini biçse ve gereken intikam alınsa da bu evrenin kasveti ve insanların yalnızlığı asla değişmez. Anlatmak istediğim buydu. Öykülerimin böylesine tuhaf ve acımasız bir evrende tek başına mücadele veren yalnız okurlara teselli olmasını istedim.
Bu umut kırıntısına tutunarak yazdım.
—Bora Chung