The Fabelmans 2022’nin en iddialı filmlerinden biri. Zaten yönetmen Steven Spielberg olunca -tıpkı Tom Hanks örneğinde olduğu gibi- Hollywood açısından bu olağan bir durum. Steven Spielberg hayatından yoğun izler taşıyan, otobiyografik diyebileceğimiz ama tamamen de hayatındaki gerçekliklerle birebir uyuşmayan bu filminde çocukluk anılarından, sinema tutkusundan ve ailesinin yarattığı travmalardan besleniyor.
Genç Sammy Fabelman sinemanın büyüsüne kapılmış, bu alanda kendisini geliştirmeye çalışırken bir yandan da aile içinde yaşanan sorunların üstesinden gelmeye çalışır. Film bu bakımdan tipik bir Amerikan aile draması havasına sahip olsa da hem Spielberg’in yönetmenlik kabiliyetleri hem de yönetmenin hayatına dair merak edilenler filmi çekici kılmaya yetiyor.
The Fabelmans Oscar’ın ödüllerinin de önemli adaylarından biri olarak görülürken şimdiden bir çok ödülün de sahibi oldu. Altın Küre‘de kazanılan en iyi drama ve en iyi yönetmen ödülleri sanırız filmin Oscar şansı hakkında çok şey anlatıyor. 🙂
İZLEYİCİ YORUMLARI
Fabelmanlar, hiç şüphesiz Spielberg’in en kişisel filmi. Eğlence sinemasının parlak ve nitelikli örneklerinin yanı sıra ‘The Sugarland Express’ten (1974) bu yana istediğinde derinlikli dramlar yapabileceğini göstermiş usta bir sinemacı Spielberg. ‘Fabelmanlar’ ile dramatik anlamda uç noktalara gitmeyen, gerçekçi ve sağlam bir filme imza atıyor. Önceki işlerinden en önemli farkı, galiba çok fazla seyirci dostu bir film olmaması… ABD gişelerinde beklenenin altında ilgi görmesi, bunun kanıtı. Buna karşılık, başta Oscar ödülleri olmak üzere ödül sezonunda adı en çok geçen filmlerden biri. Bazı eleştirmenler, sinefiller ve sinemacıların en seveceği Spielberg filmlerinden biri olacağını düşünüyorum.
Mehmet Açar (Habertürk)
The Fabelmans’in bütün shotları o kadar net ve ne demek istediğini o kadar iyi belli ediyordu ki her sahne yüreğime dokundu. Sessiz izleseniz yine anlarsınız filmi. Müthiş bir yönetmen Spielberg. Bir yazıyı bu kadar anlamlı görsele/sahneye dönüştüren çok nadir yönetmen vardır.
Pelin @Nerraograyghost (Twitter)
“film asla unutmayacağın bir rüyadır.” hayat da öyle sanırım, çekilmeyen milyarlaca rüya… yarı otobiyografik the fabelmans, spielberg’in en iyi filmlerinden biri. modernist olmayan, katmanlı, sakin, düz, anlamlı, derin hikaye anlatımlı spielberg filmlerini çok seviyorum.
tugce madayanti şen @madayantii (Twitter)
filme klişe diyenler o klişeleri steven spielberg’in film kariyeri boyunca bizzat icat ettiğini unutuyorlar sanırım.
spielberg sineması, duyguların manipülasyonuna dayalı bir ekol. onun yönetmenlikten anladığı şey bu. hemen her filminde unutulmaz sekanslar bulmak mümkün. filmin bütünü, hikâyesi, derinliği tartışılır ama herhangi bir filmden herhangi bir sahne izlediğinizde “evet, bu spielberg işi” dersiniz rahatlıkla.
cam irmagi tas gemi (ekşisözlük)
the fabelmans bir filmden çok daha fazlası, sinemanın ta kendisi. spielberg yaşamı boyunca elindeki kamerayı bu filmde yer yer kendine çevirerek adeta jübilesini yapıyor. tren sahnesi ve evde bunu kaydetmesine varan bölüm sinemanın sözlük tanımı benim için, defalarca izleyebilirim. keza plaj sahnesindeki manipüle etkisi. ilkgençlik ve aile temasını da ekleyince beni mest etti. sam ile aynı hayale sahip olan ben gibi herkes de şu bir dakikada tarifsiz hislere bürünmüştür muhtemelen, iyi bir filmin hayatıma katkısı çok büyük…
İlyas @iglosuzeskimo (Twitter)
75 yaşına gelmiş bir adamın “bence” ne kadar kişisel olsa da son derece klişe, osuruk bi hikayeyi “hayvanlar” gibi iyi çekmesi sadece alkışlanır.
aslında spielberg kendi hayatının dönüm noktalarına izleyiciyi davet ederken “amerikan filminin” ne olduğunun da tanımını yapıyor. tam hollywood tarzı, dikişsiz, izleyiciyi bir saniye bile dışarı itmeyen, en iyi bildiği şeyi en iyi şekilde uygulayan bir yönetmenin elinden çıkmış yağ gibi akan derslik bir seyirlik.
tintoretto (ekşisözlük)
The Fabelmans’i açtım, yarım saattir yapmacık oyunculuklarla saçma kurguya zor dayanıyorum.
kipling’s cat @kiplinginkedisi (Twitter)
henüz tüm aday filmleri bitirmedim ama “the fabelmans”ı çok sevdim. tam bir “sinemaya saygı” filmi olmuş. inşşş bütün ödülleri toplar. film gibi filmdi be!
Meltem Atay @mel_aty (Twitter)
Steven Spielberg iyi ki hafızasını kaybetmedi de geçmişine dair bu hikayeleri bize aktarabildi, hepimize bir yerden tutunabilecek bir film bırakmış bence. film boyunca içinizdeki sanatçıyla tanışmak istiyorsanız önce kendinizi keşfedin diye bağırdı durdu kulağımın dibinde. ellerine sağlık ne diyeyim.
anadavru (ekşisözlük)
paçalarından demodelik akan bu filmin yere göğe konulamaması neden? e.t. de takılı kalmış hala bir anlatı dili, hikaye zayıf, oyunculuklar zayıf, akıllarda kalacak diye gözümüze gözümüze sokulan kareler bilmem kaç kez daha önce yapılmış ışık huzmeli, büyüteçten göz göstermeli artık sinema okuyanların bile sıkıldığı kareler… delirdim izlerken hadi sonuna kadar izleyeyim diye zor dayandım, bir tek david lynch’ın john ford canlandırması ilginç, ya da o bile eh derecesince ilginç. bu eski kafa boomer adamların zamanı geçse de kurtulsak kapladıkları yerlerden.
onewayticket (ekşisözlük)
Görselliği, senaryosu, kurgusu, oyunculukları herşeyi ile başarılı bir film. Zaten kariyerinin sonlarına doğru spielberg’den tersini beklemek haksızlık olur. Fakat yönetmenin hayatını merak etmeyenler için sıkıcı bir aile draması olabilir.
Akademi üyelerinin ‘işte herşey böyle başladı’ temalı filmle, Steven Spielberg’i onurlandırma fırsatını kaçıracağını sanmıyorum. Bu sebeple bu seneki Oscar da öne çıkan film olmasını bekliyorum.
kumcular (Türkçealtyazı.org)
2022’de izlediğim net en en en iyi şey! senaryo, filmin atmosferi, oyunculuklar su gibi. bayağı kıskandım keşke film benim olsa ben yaratabilseydim şu evreni diye o kadar içlendim ki müthiş bir iş çıkmış ortaya ne diyelim gözlerim ruhum bayram etti.
saladfingerss (ekşisözlük)
basit, sade bir anlatımda çok iyi mesajlar çakan bir film. spielberg’in kendi hayatına bu kadar objektif bakabilmesi takdir edilesi. belki film annesiyle barışma içindir zira hayatını anlatan belgeselde o yıllara dair daha kırgın izlenimi bırakmıştı.
filmdeki esas önemli yer, sanatın gerçeğin üzerine nasıl hakim olduğuna dair kısımlar bence. sanat bu dünyadaki gerçek sihirdir. spielberg ya bunu anlamış ya da doğal olarak yapmış.
sod monad (ekşisözlük)