“Bazı okuyucularımın tamamen tarihi romanları çok özlediğini de hissettim. Onların da gönlünü yapmak gerekir. Tarihi roman bekleyen okurlarımız tarihin tam da içine gömülecek.” -İskender Pala
“Osmanlı sultanı, şehzadeleri için bir sünnet düğünü tertiplemiştir. On beş gün sürecek düğünün dillere destan olması istenmektedir. Her vilayetten ve her ülkeden insanlar davet edilir.
Bu sırada üzücü bir hadise: Sadrazam şehit olur… Sultan düğün neşesini siyasete boğdurmamak adına yeni sadrazam ataması yapmaz. Mühr-i Hümayûnunu kime vereceğini düğünden sonra açıklayacağını söyler. Bu durumda on beş günlük düğün süreci devletlular ve davetliler için acımasız ve ölümcül bir iktidar mücadelesine dönüşüverir.
Sarayda bunlar olurken sokaktan birkaç öksüz ve yetim delikanlının kaderleri iktidar yarışındaki devletlularla kesişir. Gençler, önce kalpazanlık yapmak, sonra da el altından düğün hediyelerini çalmak zorundadırlar. Üstelik içlerinden biri de zihinsel engellidir.”
İskender Pala’nın Kapı Yayınları tarafından yayımlanan son romanı “Surname” tam da yazarın söylediği gibi tarihi roman seven okurları memnun edecek bir hikayeye sahip. Surname ile ilgili yapılan yorumları değerlendirdiğimizde, yazarın son çıkan bazı kitaplarının kemikleşmiş okurla arasında bir mesafe bir memnuniyetsizlik oluşturduğu söylenebilir. Herhalde İskender Pala da bu durumu fark etmiş olacak ki kitabı hakkında verdiği röportajında tarihi roman seven okurlarının gönlünü yapmaktan bahsediyor.
Sur düğün, surname düğün kitabı anlamına geliyor ve İskender Pala 1582 ve 1720’de gerçekleşen ve 15’er gün süren düğünler hakkında çok sayıda kitap, minyatür ve resmin bulunduğunu ve çıkış noktası olarak bu belgeleri kullandığını belirtiyor.
“Bir surname kitabının satır aralarında, bir romanın ihtiyaç duyacağı bütün o zenginlik mevcut. Ben de bir kurgu yaptım. Osmanlı’da herhangi bir sultanın düğünü olabilir. Surname’nin, düğün kitabı olmak bakımından biraz da sevinç, keyif ve eğlenceye kapı aralayan bir tarafı vardı. Roman da biraz eğlenceli oldu. Bir konuyu kendime sancı edinirim ve o sancı üzerinden bugünkü topluma ne anlatmalıyım diye düşünürüm. Kitabı okuyup son sayfaya geldiğinde okurlar bir şeyler öğrenmeli fikrini hep taşıyorum. Osmanlı hayat sistemi içerisinde eğlencenin de var olduğunu ve bunun da belirli bir seviye taşıdığını, bu seviyeyi düşürmek ya da düşürmemek konusunda herkesin kendini sorgulaması gerektiğini anlatmaya çalıştım. Bugünkü topluma, ‘Sizin atalarınız böyle eğlenirdi’, ‘Böyle aşık olurdu’yu göstermek istedim.”
OKUR YORUMLARI
Tarihî unsurların yerinde kullanıldığı, Osmanlı zamanında yaşam, bu zamanda düğünlerin nasıl tertip edildiği gibi konular işlenirken aynı zamanda soluksuz okunan bir maceraya yer vermiş yazar. Her şeyiyle çok beğendiğim bir eser oldu Surname . Yazarın her bölüm başına koyduğu, bölüme dair bir mesaj içeren kısa hikâyeleri ise en sevdiğim detay oldu. Okuduğunuza asla pişman olmayacağınız güzel bir eser, tavsiye ederim.
Ayşe @_kitaplardayasayan (1000Kitap)
İskender Pala, gizliden gizliye yürütülen ama görkeminden bir şeyin eksilmediği çatışmayı anlattığı “Surnâme: Bir Osmanlı Mâcerası”nda sabırla kurguladığı hikâyesinde bir araya gelmez dediğiniz kimseleri bir araya getiriyor, karşılaşmaz dediğimiz kimseleri karşılaştırıyor. İskender Pala okuyorsanız her zamanki gibi sürprizlere açık olmalısınız.
İdris Kartal (Dünyabizim)
İskender Pala’nın da dediği gibi bir Osmanlı macerası… Hatta nefes nefese bir Osmanlı macerası diyebilirim… Adından da anlayacağınız gibi bir sünnet düğünü hazırlığı sırasında yaşanan olayların birbiri ardınca sıralanması, ölen sadrazamın yerine geçebilmek için zamanında yedikleri içtikleri ayrı gitmeyen eski iki arkadaş Defterdar-Kazasker mücadelesinin anlatılması ve bu uğurda önlerine geleni harcamaları, ölen anne-babasının intikamını almak için kendini bu mücadelenin ortasında bulan Hasan ve zihinsel engelli ikizi Hüseyin’in ve kendileri gibi yetim arkadaşları Şaban’ın adalet, hak, hukuk için verdiği mücadelenin her bölüm başında küçük hikâyelerle ilişkilendirilip anlatılması… Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim…
Tuba Örnek (1000Kitap)
Sırf bir gecede bitirmemek için zorla bıraktığım, okumaya kıyamadığım bir kitap. Konusu, olay örgüsü, dili muhteşem. İskender Pala yine şaşırtmıyor. Ayrıca her bölüm başı yazdığı mini hikayeler, kitabın sonunda verdiği mesaj çok anlamlı.
hknakgn (Kitapyurdu)
Uzun zamandır İskender Pala okumamıştım. Nedense biraz uzak kılmıştı son okuduğum kitapları beni. Ancak Surname’yi aynı Katre-i Matem’den aldığım keyif ile okudum. Çok çok sevdim, sayfalar şu gibi aktı. İktidar kavgaları, gözünü hırs bürümüş insanların önlerini bile görememeleri… Her şey yine çok kararındaydı. Özellikle her bölüm öncesi anlatılan kıssalar çok güzeldi. Hiç şüphesiz tavsiye ederim.
ikizlerleokuyorum (Instagram)
İskender Pala’nın Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk kitabını okuyanlar aynı heyecanla alabilir kitabı eline. İki günde bitirdim kitabı. Merakla serüvene kapılmış her okuyucu gibi sonunda ah keşke bitmeseydi dedim. Pek çok özel bilgiyi barındırmasının yanında okuyucuyu mest eden bir üslupla Osmanlı dönemine tanıklık ediyorsunuz. Şenliğin görünmeyen yüzünde pek çok vakıa ile üstelik…
Betül @1okuranne (1000Kitap)
Bitmesini istemediğim, okurken büyük keyif aldığım bir kitaptı. Resmen olayların içine alıp sende Nasrettin, Nusrettin ve Şaban ile birlikte atılıyorsun maceraya. Uzatmaya spoiler vermeye gerek yok bence. İskender Pala diyorum keyifle okunmalı diyorum…
Ayşe @keyfi_kitap (1000Kitap)
Çok çok çok güzel daha ne denilebilir ki? Hem edebiyat, hem tarih, hem macera… Olay örgüsü yine harika bir kitap. Tek eksiği erken bitti.
umudunkızı (kitapyurdu)
Para ve iktidar için insanların nasıl acımasız olabileceğini nefis bir kurgu ile anlatmış #iskenderpala ayrıca bölüm başlarına eklediği kısa hikayelerde çok güzeldi ben çok sevdim size de tavsiye ederim.
kitapsevdam (Instagram)
Sevgili İskender Pala yine yanıltmadı. Tarihi doku içinde müthiş bir maceraya tanıklık ettim. Muhteşem anlatımı ve heyecanlı bir macera ile okuyucuyu kitabı elinden bırakamaz hale getiriyor. Keşke hemen bitmeseydi hüznünü yaşattı. Okuma listelerinize eklemeniz gereken harika bir eser olarak tavsiye ediyorum.
Nanunun Kitapları (Instagram)
Surname – İskender Pala
Kapı Yayınları
► https://www.kapiyayinlari.com/Kitap/surname-bir-osmanli-macerasi/446878