2022 güzel film yaptı yalnız! Pandemi döneminde yavaşlayan sektör 2022 ile birlikte gaza yüklenerek birbirinden kaliteli yapımları izleyiciye sundu. Bu yılın en beğenilen ve konuşulan filmlerinden biri de Dan Kwan ve Daniel Scheinert ikilisinin hem senaryosunu hem de yönetmenliğini üstlendiği Everything Everywhere All at Once (Her Şey Her Yerde Aynı Anda) filmi oldu. Birçok festivalden ödülle ayrılan film, Oscar için de kuvvetli adaylardan biri olarak görülüyor.
Her Şey Her Yerde Aynı Anda, başı vergilerle dertte olan göçmen Çinli bir ailenin etrafında şekilleniyor. Evelyn, yıllar önce kocasıyla birlikte Çin’den Amerika’ya göç edip yeni bir hayata başlamıştır. Aile hayatı ve işiyle sıradan bir yaşam süren Evelyn, kendisini bir anda dünyayı kurtarması gereken, çoklu evrenler arasında geçiş yaptığı çılgın bir maceranın içinde bulur.
İZLEYİCİ GÖRÜŞLERİ
Çoklu evren teorisini eğlenceli bir şekilde sunabilen film -ki bu önemli bir başarı- son bölümde ne yazık ki “sevgi her şeyin üstesinden gelir” klişesiyle tipik bir Hollywood aile dramasına dönüşüyor. Eğlenceli bir film ama hakkında kopartılan yaygarayı abartılı buluyorum.
Erdem Demirci (Kitapika)
Teknik cesaretin, çılgın icatların, duygusal hikaye anlatımının, komedi dehasının, aksiyon ustalığının ve olağanüstü performansların saf bir havai fişek gösterisi olan Everything Everywhere All At Once, sinemanın icat edildiği her şeydir.
Ben Travis (Empire)
genel geçer, halihazırda herkesin düşündüğü, insanın evrendeki önemsizliğini şöyle bir yalayan söylemleri kullanmak bir filmi efsane yapmaz. bir avuç saçmalığı ortalığa serpiştirip, sonunda da aslında bak biz bunu anlatmak istedik, her seçim farklı bir evren doğurur, hepimiz önemsiziz, ama işte sevgi dünyayı kurtaracak gibi bir ifadenin özgün bir tarafı yok.
çoklu evrenler teorisini işleyen, derli toplu çok daha iyi yapımlar var. böyle bir saçmalığı, sırf otorite kabul edilen siteler çok iyi dediği için efsane kabul etmeyin.
temyizkudreti (ekşisözlük)
Everything Everywhere All at Once’ı zerre sevmedim. Filmi sevmeyenlerle arkadaş olabilirim.
bartu küçükçağlayan @bartu_k (Twitter)
Kimileri fazla abartılmış bulsa da bana göre çoklu evrenler konusunu işleyen en özgün film olabilir. Üstelik karmaşık ve kaos dolu konusuna rağmen hiç teklemeden adım adım kurguladığı senaryoyla hikaye anlatımı konusunda çoğu yönetmene ders niteliğinde olduğunu düşünüyorum.
Merve Öbekçi (üçüncüsinema)
sonuç olarak absürt, klişelerle bezeli, düzgün bir zemine oturmayan (kimse gelip abi amaç o zaten demesin, ful tembellik), vasat film. bir de bu filme of kafam patlayacak, of bi sürü mesaj falan yazan var. ne buldularsa yapıştırmışlar filme, ayan beyan ortada dönüyor her şey, niye kafan patlasın.
los angeles los angeles (ekşisözlük)
Sonuç biraz fazla uzun ve dolambaçlı bir şekilde abartılı olabilir ama beni güldürdü, ağlattı ve düşündürdü…
Mark Kermode (Observer)
Her ne kadar filmin kendi türü içindeki başarısını ve hatta genel anlamda sinemadaki çığır açıcı yönlerini kabul etsem de tamamen kusursuz bir başyapıt olduğunu da düşünmüyorum. Filmin en eleştirilebilir noktası, çıkış noktasıyla çelişki gibi gözükse de çok fazla şeyi birden yapmaya çalışması. Sonsuz eğlence potansiyeli vaat eden konunun karmaşıklık düzeyi biraz azaltılarak izleyici açısından seyir zevki daha yüksek hale getirilebilirmiş. Bununla birlikte filme büyük keyif katan absürtlüğün dozunun yer yer fazla kaçırılmasından da pek hoşnut kalmadım.
izleryazar (izleryazar.com)
hayal kırıklıklarımız, hayatın anlamsızlığına ve umutsuzluğa karşı mücadelemizde kurtarıcımız olabilir. sonsuz olasılıklı evrenler arası yaşamda varoluşçu çözümler sunan gerçeküstü imaj yağmuru, kanımca 2022’nin en iyi filmi.
alamadim (ekşisözlük)
hayatın anlamsızlığı, mizaha yaslanarak çoklu evrenler teorisi ile anlatılmaya çalışılmış. sonunu bağladıkları yer de bir kaç yasamaya değer güzel bir an için yaşıyoruz vs olduğu için bir puan kırmak zorunda kaldım. ayrıca film boyunca ricky and mortynin ne kadar kaliteli bir yapım olduğunu düşünmekten de kendimi alamadım. film çok iyiydi ama bu filmin konusunu ricky and morty tek bölümde harcardı.
iyi dersler arkadashlar (ekşisözlük)
paralel evren filmlerini çamurdan bile olsa izlemeye çalışırım, ancak bu gerçekten kötü bir film olmuş. her paralel evren filmi güzel olacak diye bir kaide yok, bu film de kötülerinden. daha çok 13-15 yaş grubuna çekilmiş gibi. bir çorba yaratılmış, ve hemen hiçbir yere bağlanmamış. bir derinliği de yok. sadece “otostopçunun galaksi rehberi” vari olasılık evrenleri göndermeleri (taş, çizgi veya kukladan evrenler, ki bu sonsuz olasılıklar betimlemelerinin alaları galaksi rehberinde vardır) bir miktar idare ederdi, ki o tarz betimlemelerin kralı zaten otostopçunun galaksi rehberinde var, burada da oradan esinlenilmiş.
atgmuls (ekşisözlük)
2022’nin en iyi filmlerinden, son 1-2 senenin Oscar kazanan hatta Oscar adayı filmlerine bile bin basacak kalitede bir film. Bir kere çok kalabalık bir film. ana tema olarak uzay-zaman, paralel evrenleri konu alıyor, ama bunun yanında bir sürü farklı hikâyeyi de anlatıyor ve bunu sıkıcı olmadan, çok matrak, absürt biçimde gerçekleştiriyor. uzun zamandır bir filmde bu kadar yaratıcı içerik, bağlantı, kurgu görmemiştim. hele filmin tahminen son yarım saati… o ne yarım saatti öyle…
voyager altın plak (ekşisözlük)
matrix’in üstüne paralel evren, kuantum fiziği giydirilmiş, bol kişisel gelişim referanslı, bestseller roman formüllünün film hali. popüler bir kişisel gelişim kitabı filme çekilse muhtemelen böyle bir film çıkardı ortaya. hikayenin bütün gövdesi matrix’ten alınmış, aksiyon koreografileri ve estetiği de dahil. kahramanın monomyth şablonu bile bire bir aynı matrix’tekiyle. neredeyse sahne sahne kopyalanmış. tek fark matrix bunu popüler bir felsefefi fanteziyle süslerken, bu film amerikalıların her sene onlarcasından ürettiği ve raflarda minyonlar satan kişisel gelişim kitaplarının liberal/kapitalist palavralarla işaret ettiği kendini sev, sen bir enerjisin, her şey senden ötürü böyle, iyi düşün iyi olsun” tarzı dayatmacı kalıplarla süslenmiş bir halde servis ediliyor.
kulotsuzcorap (ekşisözlük)
diğer çoklu evren temalı yapımlardan farklı olarak sonsuz olasılıkları olay örgüsünde aktif şekilde kullanan film. benzer temadaki yapımlar sonsuz olasılıklardan bahsetse de genelde cümle aralarında geçen ama sadece bir süs olarak kullanılan fikirden öteye geçemezlerdi. fakat bu yapımda, sonsuz çoklu evrenleri bizzat işin içine dâhil etmenin yanı sıra, aynı zamanda filmin taşıyıcısı yapmaları takdiri hak ediyor.
paletli süvari (ekşisözlük)
Orijinalliğin kıt olduğu bir zamanda tamamen orijinal bir film.
Wenlei Ma (News.com.au)
Everything Everywhere All at Once’ı 2022 en iyiler listesine almayan veya sene içinde filmden övgüyle bahsetmeyenleri (herkesin en iyisinde olmayabilir evet) ciddiye alamıyorum maalesef. Senenin bilim kurgu, komedi ve drama açısından en orijinal ve kaliteli işlerindendi.
Gökhan Ergüven @gerguven (Twitter)